ISF WK kwalificatie Cross Country 2015

WK Hongarije ISF Cross Country 2016, op waarde geklopt

 

Afgelopen dinsdag 3 november namen de beste lopers van het OVC in de leeftijdscategorie 1998 – 2001 deel aan deze kwalificatieloop. De beste drie scholen van Nederland streden om de Nederlandse afvaardiging naar het WK. Het Montessori College Nijmegen die winnaar werd bij de jongens leerjaar 3 tijdens het NK Olympic Moves afgelopen juni en het Stedelijk Gymnasium Nijmegen plus onze school ( de nummers 2 en 1 bij de NK jongens schoolteams).

wk cross

Onder auspiciën van de ISF (international schoolsport federation) worden eens in de twee jaar wereldkampioenschappen voor scholieren gehouden in diverse sporttakken. De teams met de leeftijdscategorie ’98-’01 streden hier om één beschikbare plaats voor jongens en meisjes voor het wereldkampioenschap 2016 in Budapest van 21 tot en met 26 april 2016.

 

Onze school had dit jaar met de jongens een zeer sterk team en zodoende was er ingeschreven om mee te doen met deze WK kwalificatie. Met inzet van rijdende en aanmoedigende ouders arriveerden we om 12.50 uur in Nijmegen. Om 14.15 uur waren de jongens aan de beurt. Bij de meisjes was de strijd eenvoudig beslist in het voordeel van het Montessori College Nijmegen. Bij de jongens zou het naar verwachting een stuk spannender worden en ook het niveau zou bijzonder hoog zijn.

wk cross 3

De start was prima voor het OVC en na de eerste doorkomst van de drie te lopen ronden lagen Justin Lam, Kelvin Baartwijk en Luc Velzeboer mooi in een kopgroepje van 8 lopers. Daarna een klein gaatje onze vierde loper David van Maaren. Na de tweede ronde bleek helaas dat Kelvin nog niet fit genoeg was om op zijn niveau te kunnen lopen en ook Luc had niet zijn topdag. De andere jongens David, Darwin Mungra (pas 14 jaar!) en Tobias van Stelten deden het zeer verdienstelijk maar sloten vlak achter Kelvin aan. Het niveau van de voorste lopers was bizar hoog!

 

De 3500 meter ging zeer snel voorbij. Op de finish liet Justin Lam opnieuw zijn grote talent zien door op dit niveau mee te kunnen en keurig tweede te worden in een tijd van 11.14 minuut over een pittig bosparcours. Om een indruk te geven over het niveau, de winnaar liep over de 3500 meter 11.11, een gemiddelde snelheid van 3.11 minuut/km en dat is bijna 19 km/uur! Luc werd tussen al dat geweld uiteindelijk 8e in 11.46. David, Darwin en Kelvin werden 11e tm 13e en Tobias 15e van de 18 deelnemende toplopers.

 

Terugkijkend op onze laatste deelnames in 2009 en 2013 bleek de uitslag voor het eerst wk cross 2een duidelijk beeld van op waarde geklopt worden. De jongens van het Montessori hadden echt nog meer kwaliteit in huis en mogen terecht naar Hongarije! Al met al gingen we om 15.15 uur huiswaarts. Géén topsportweek dus in Hongarije. Het volgende nationale Cross kampioenschap Olympic Moves is weer op 10 juni. Dan moeten we daar maar weer geweldig scoren maar weten we van tevoren dat de tegenstand zeer groot is!