triathlon 2012

OVC met recordaantal deelnemers bij scholierentriathlon!!

Afgelopen vrijdag 7 september werd de scholierenversie van de Holland triatlon voor de tiende keer georganiseerd. Een nieuwe plaats, een nieuw parcours en een andere organisator. Een totaal ander beeld dan voorgaande jaren kwam naar voren. Vorig jaar hadden we het gevoel dat het einde nabij was met een betaalde deelname en slechts 95 deelnemers. Dit jaar waren alle startnummers vergeven en was er een opgave van ruim 350 deelnemers.

Onze school hofleverancier; dit jaar record deelname

Al jaren levert onze school door opname van de triatlon in het sportklas programma leerjaar 2 en 3 verreweg de meeste deelnemers. Naast onze school is het Amstelveen College dit jaar ook op deze wijze van start gegaan. Een jammerlijk bij effect van een evenement vlak na de zomervakantie is wel dat we elk jaar geconfronteerd worden met afzeggingen door blessures, ziekte of andere redenen. Toch kwamen we dit jaar met een record aantal deelnemers aan de start. Van de 130 startende leerlingen zijn er maar liefst 129 aan de finish gekomen. Van de 278 leerlingen die totaal over de finish kwamen.

Nieuwe organisatie en parcours, een aantal verbeteringen noodzakelijk

Bij een nieuwe organisatie zijn er uiteraard altijd een aantal kinderziektes, die na feedback, er volgend jaar echt uit moeten. Het zwemmen was prima geregeld en beveiligd, hoewel de vijf minuten wachten op de wethouder voor het startschot niet ideaal was. Verder een prima plek, waar het publiek van dichtbij de sporters in actie zag. Vooral voor het fietsparcours waren we vooraf huiverig, Veel meer bochten en vooral de passage na de tweede ronde en het wisselpunt waren te gevaarlijk. Een enkele valpartij was het gevolg, maar gelukkig niets ernstigs.

Ook de afstand was niet conform aan de 18 kilometer opgave. Hier moet duidelijk nog gesleuteld worden. Het loopparcours was voor aan aantal deelnemers helaas niet duidelijk, waardoor in totaal 21 deelnemers uit de uitslag genomen zijn omdat ze te weinig gelopen hebben. Erg sneu, zeker als je goed voorin het veld ligt, zoals Mike Mellaard en David van Maaren die allebei na het fietsen rond een top 10 positie zaten bij de jongens onderbouw.

Ook de prijsuitreiking kon absoluut geen voldoende krijgen, leerlingen eerst op het podium roepen om ze vervolgens weer hun prijs af te moeten nemen kan natuurlijk niet! Ook een aantal oud leerlingen die toch in het klassement staan moet duidelijker geregeld gaan worden. Tevens de leeftijdsindeling onderbouw / bovenbouw die schijnbaar op het laatste moment gewijzigd is ( leerjaar 3 = bovenbouw)

Volgend jaar zullen deze punten hopelijk beter geregeld zijn.

 

Motivatie om deel te nemen

Onze motivatie om deel te nemen is en blijft een breed sportaanbod neer te zetten met niet alledaagse sporten.

Door de koppeling met het Nederlandse scholieren kampioenschap is het natuurlijk terecht dat de leerlingen die op triatlon vereniging zitten een zeer aanwezige rol spelen. De winnende tijden waren zeer scherp. Er is dus zeer veel talent aanwezig in Almere. Wij blijven echter het breed deelnemen stimuleren en op deze manier juist leerlingen zo ver te krijgen eens een ervaring als deze op te kunnen doen. Immers, elke deelnemer die deze uitdaging aangaat en de finish bereikt is een winnaar.

Klassementen, niveau en overall scholen klassement

Uiteraard was er ook een klassement. Naast deelnemen om voor jezelf iets te overwinnen was er ook het wedstrijdelement, waarbinnen de beste twee leerlingen uit elke leeftijdscategorie van elke school meetelden voor het scholenklassement. Voor de vierde keer was dit evenement landelijk en telde deze versie opnieuw als nationaal kampioenschap. Na het succes van vorige jaren ( twee maal eerste, één maal tweede) hadden we nog maar één echte tri-atlete op school zitten. Alle andere, die vaak herhaaldelijk blijven meedoen, vallen onder de categorie sportieve leerlingen die op vele sportvlakken mee kunnen doen. In de individuele klassementen zie je dan ook logische wijze de tri-atleten die op verenigingsniveau veel tijd aan deze sport besteden voorin eindigen.

Prestaties OVC leerlingen individueel

Allereerst hulde voor alle deelnemers die over de finish kwamen, dan ben je immers al een winnaar. De medaille en het uitgereikte t-shirt maken het dan helemaal af. De nieuwe en soms zeer verse (Sanne Kooistra, één dag..) sportklas leerlingen lieten zich op een prima manier zien. Britt Kater, leerling vanuit het BHC werd zelfs 9e bij de meisjes onderbouw. De allersnelste OVC leerling was Nederlands Cross kampioen Jolan van Maaren. Met 48.29 klokte hij over 380 meter zwemmen, 14 kilometer fietsen en 4,2 kilometer lopen de 11e tijd totaal en was tevens de eerste niet tri-atleet. Hij kwam echter daarmee niet op het podium.

Wel op het podium kwam kunstklas leerlinge Jeske van der Velden uit 2A2A. Zij liet zien dat specifiek trainen, talent en doorzettingsvermogen hebben (plus een snelle fiets) tot deze mooie prestatie kon leiden. Dit jaar was zij de enige OVC leerling op het podium.

Daarnaast hadden we overigens nog veel meer snelle tijden en een behoorlijk aantal top noteringen:

Meisjes OB: Naast Jeske werd Gaby Bastiaan 4e, Bojoura Kuipers 5e, Britt Kater 9e en Marjolyne Niesing 11e.

Jongens OB: Roel Oostra 9e en Justin Lam 14e

Meisjes BB: Evianne Lettink 7e. Lucca van der Hoorn 9e, Fenna Sengers 11e en Saskia Vermeulen 15e

Jongens BB: Jolan van Maaren 8e, Merlijn Dekker (oud leerling) 10e, Tom van de Voort 20e en Martijn Zwart 21e

Met de tien beste tijden werden we helaas niet voor de  derde keer achter elkaar Nederlands kampioen. Met de score’s van Roel Oostra, Justin Lam (JOB), Jeske vder Velden, Gaby Bastiaan (MOB), Evianne Lettink,  Lucca van der Hoorn(MBB) en Jolan van Maaren Merlijn Dekker, Tom van de Voort, Martijn Zwart (JBB) wel een hele mooie tweede plaats. Met drie echte tri-atleten mee tellend voor het klassement won Trinitas dit jaar verdient.

Volgend jaar

Al met al toch weer een prachtige sportmiddag. Ook hulde voor de vele supporters, ouders en ondersteunende sportklas en BSM collega’s. Hoewel we als docenten niet zelf meer mogen deelnemen blijft het een feest om bij dit evenement aanwezig te zijn. Volgend jaar gaan we voor 150 deelnemers en opnieuw de beker!

uitslagen scholieren triatlon 2012

Namens de sectie LO: Marc vd Heuvel