OLYMPIC MOVES 2017 WEER EEN GEWELDIGE DAG!

Opnieuw een prachtige Olympic Moves 2017 voor het Oostvaarders College

Afgelopen vrijdag 9 juni was het weer zover. Met twee afgeladen bussen en een record aantal van 122 sporters vertrokken we naar het grootste sportevenement voor VO scholieren in Nederland. De regen viel met bakken uit de hemel en we waren echt bang dat er buitenactiviteiten moesten worden afgelast. Gelukkig werd het rond 11.00 uur droog en werd alleen het softball afgelast. Met ruim 6000 deelnemers was het evengoed een mooie opening in het Olympisch stadion. Deze 15e Olympic Moves werd weer geopend met inzet van BN-ers, topsporters en OM ambassadeur Epke Zonderland.

Streetbal met drie jongens teams, niveau elk jaar hoger

Om 11.00 uur vertrokken alle sporters vanuit het Olympisch Stadion naar hun eigen sportlocatie. De basketballers speelden in de Apollo hal met vier teams bij de jongens / meisjes leerjaar 1 en de categorie schoolteams. Zoals gangbaar verschijnen hier heel veel clubspelers van hoog niveau op het toneel. Er werd gespeeld tot op de limiet. Jongens 1 en meisjes 1 kwamen helaas niet tot de kruisfinales. Wel hebben ze prima gespeeld! De schoolteams met onze toppers haalden een prima niveau en werden allebei 4e van Nederland. Net naast het podium maar een fantastische prestatie! Hoe het tot de limiet ging werd pijnlijk duidelijk toen Nathan moest uitwijken langs de lijn en gigantisch door zijn enkel ging. Op naar het ziekenhuis waar gelukkig bleek dat er niets gebroken was maar wel ingescheurde enkelbanden.

Voetbal twee teams op twee verchillende locaties

Voor het eerst twee teams voetbal in de eindfinale. Op zich al een uitstekende prestatie. Jammer is dat meisjes en jongens op verschillende locaties moeten spelen. De jongens leerjaar 3 deden het uitstekend en werden pas via penalty’s uitgeschakeld in de kwartfinales. De meisjes school speelden een uitstekend toernooi en speelIMG_9576den prima voetbal. Met de uitstekende coaching van oud leerling Eva Troostheide zag begeleidend docent Mark Brands dat de dames zich alleen niet beloonden. Uiteindelijk net geen halve finale waarbij vooral de gemiste kansen in de eerste wedstrijden het verschil maakten. Prima toernooi dus van beide ploegen!

Tennis voor het eerst in de finale

Vlak bij het Olympisch Stadion organiseerde eind 2e jaar ALO student en oud leerling Saskia Vermeulen dit toernooi. Uiteraard was dat prima verzorgd en voor het eerst met IMG-20170609-WA0000een team OVC leerlingen. Een mix wedstrijd team uit de onderbouw bestaande uit Ymke Spapens en Marco Kohlbrugge. Met een enthousiast coachende ouder en begeleidend docent Roy van der Klis speelden ze prima potjes tennis en kwamen steeds beter in het spel. Uiteindelijk niet genoeg om de finales ronden te halen maar een prima eerste deelname!

Meerkamp atletiek “rules”, zesde deelname met voor het eerste alle zes teams in de finale! M school Nederlands Kampioen! J school en J3/4 derdeIMG-20170609-WA0005

De bovenbouw schoolteams en J3/4  streden bij AAC in Amsterdam West weer een prachtige strijd. Zoals altijd strak georganiseerd door juryleden van AAC en helpende BSM leerlingen, dit maal uit Purmerend. Oud leerling en toppers Shaquille Bleecke, Britt Kater en Emma Rietdijk waren bereid  de coaching te verzorgen. Het jongens schoolteam kon de unieke prestatie van 6 op 6  Nederlandse titels halen. Alleen Justin Biezen en Roel Oostra waren nog over van het team van vorig jaar maar met nieuwe topper Julian Freeke, Micha Kruijt en Alain Schmeltz hadden we weer een zeer sterk team. Op de sprint, kogel, estafette en het verspringen werden we tweede of derde. Maar juist op het al jarenlang zeer sterke vortex werpen werden we “maar” zesde. Uiteindelijk toch weer goed voor een podium plek naast de terechte winnaar uit Rotterdam met sterke wedstrijdatleten van de vereniging PAC. De jongens ¾ zonder wedstrijd atleten weerden zich ook uitstekend. Met plekken tussen de 3e en 7e plaats op de vijf onderdelen wisten ze uiteindelijk een prima gedeelde derde plaats te behalen. Alleen het onderling resultaat van de andere scholen was net iets beter. Dus qua ranking uiteindelijk een 5e plek binnen de top van Nederland in het VO. Prima prestatie!20170609_160049

Bij de meisjes school die al jarenlang het podium halen hadden we geen hoge verwachtingen. Beide atletiek toppers Gwen en Nynke moesten afzeggen en hals over kop was Bente Bloodshoofd en uit de onderbouw Sarah van Tuijl toegevoegd. Daarnaast atlete Tamara Graat, Jerrely Bartelink en werper Emma Mulder. De dames hebben het werkelijk fantastisch gedaan. Met drie keer een 2e plek op de sprint, ver en vortex deden ze het prima en het minder sterke kogelstoten leverde een 7e plaats op. Het kwam dus aan op de estafette die zeer spannend was. Ondanks een mindere wissel van Jerrely op Emma liepen we verder een prima 4 x 100 en toen in de volgende serie de grote concurrenten Augustinus uit Groningen het stokje bij de laatste wissel lieten vallen was het beslist. Toch weer een Nederlandse titel!20170609_160057

Olympisch stadion wederom onder rommelige omstandigheden; drie teams presteren naar behoren

In het Olympisch stadion streden de overige drie teams. Uiteraard ook hier een grote strijd om de Nederlandse titel met 16 teams per categorie bij de onderbouw in de finale. Op voorhand wisten we dat we goede teams hadden. Maar de concurrentie was in alle groepen zeer sterk. Steeds meer atleten van nationaal niveau nemen deel tussen breedte sport kanjers. Er werden geen tussenstanden bekend gemaakt en de organisatie, metingen  en prijsuitreiking waren helaas weer onoverzichtelijk en rommelig. Bij de sprint was het weer veel te lang wachten voor de tijdwaarneming weer klaar stond. Helaas voor het zoveelste jaar op rij dat dit zo is. Onze 15 OVC toppers gaven ondertussen alles! De meisjes ½ deden het zeer goed en behaalden allemaal mooie prestaties. De jongens ½ hebben heel goed gepresteerd en behaalden een hele mooie 5e plaats!  De meisjes leerjaar ¾ ervaarden dat er veel zeer sterke wedstrijdatleten aanwezig waren bij de andere scholen maar hebben zich uitstekend geweerd. Geen podium plek dit jaar maar zeer veel potentie om volgend jaar door te gaan. Speciaal woord van dank aan begeleiders en trainers van Almere’81 voor de mogelijkheid tot voorbereidende trainingen. Ook een speciaal woord van dank aan de helpende coaches Gwen Reuver die geblesseerd was voor de MBB maar prima hielp en Fabio Concudu die zijn stage week 4H op deze wijze afsloot. Uitslagen komen later via www.ovcsport.nl.

Prestaties Cross van vorig jaar niet te evenaren

Bij het lopen vertrokken onze atleten na de opening naar de sportlocatie “Amsterdamse Bos” voor de NK Veldloop met 48 cross lopers plus begeleiding. IMG_9133

Aan dit onderdeel doen we al 15 jaar mee en we genieten bij andere scholen terecht de reputatie van zeer sterke school. Na onze geweldige prestaties van vorig jaar met een 2e plek overall, twee nationale titels voor de teams en vijf podium plaatsen individueel wilden we uiteraard weer goed presteren. Er was in aanloop echter beduidend minder getraind. Naast scholen die maar met één of twee sterke teams naar dit toernooi komen met alleen maar wedstrijdatleten waren er dit jaar naast onze school gelukkig weer acht andere scholen die meestreden om de overall titel en dus in elke van de acht races teams hadden. Onze school blijft  ook vasthouden aan een mix van sterke breedte sporters met hockeyers, voetballers of tennis spelers of gewoon erg sportieve leerlingen met daarnaast een aantal toppers!

Individuele toppers die het podium halen zijn bijna allemaal getrainde atleten van topniveau

In startvelden van soms meer dan 110 lopers zeer sterke  individuele prestaties van leerlingen die niet op atletiek zitten? Dat is bijna niet meer mogelijk daar er steeds meer wedstrijd atleten die specifiek en langdurig daarvoor trainen meedoen. Uiteindelijk zagen we in de diverse wedstrijden helaas ook dat er maar één of twee lopers per team zich bij de beste 30 konden plaatsen. Een gevolg van sterker wordende andere scholen en een mindere voorbereiding van onze teams.

Eén Nederlandse titel en een tweede plaats team voor meisjes leerjaar 3

Ons vlaggenschip de jongens bovenbouw hadden aardig wat pech. Toploper en huidig Nederlands kampioen 800 meter indoor Kelvin Baartwijk had te veel last van een opspelende blessure en wilde terecht geen risico nemen drie weken voor de NK. Na de WU besloot hij om niet te lopen. Justin Lam verweerde zich prima tijdens zijn laatste deelname aan de Cross en werd keurig vijfde. Ook Tobias van Stelten liep uitstekend en werd prima 13e. Tim Wolswijk (vorig jaar nog fenomenaal 2e) en Aria Yeganeh haalden helaas hun top niveau niet en werden 37e en 42. Uiteindelijk net naast het podium als team: 4e!

IMG_9130

Meisjes 3 was de afgelopen twee jaar Nederlands Team Kampioen geworden en Dirkje Lebouille en Isa van Heezik bij M3 liepen weer uitstekend en werden 4e en 5e. Ook Lise Redeker, Mirthe Boerhof, Indra Alserda zaten goed voorin het veld en zo wisten deze dames de enige podium plaats voor de teams te behalen.

Ten slotte wist Nederlands kampioen Cross Tamar Veltman met een straatlengte voorsprong opnieuw individueel Nederlands Kampioen te worden bij de meisjes leerjaar 2!IMG_9129

Uitslagen met finish foto en oorkonde klik hier

Teamuitslagen met scholenklassement cross: Team uitslagen veldloop Olympic Moves 2017

Volgend jaar en aantrekkingskracht Olympic Moves

Volgend jaar is er natuurlijk weer een Olympic Moves finale. En we blijven ons als sectie LO inzetten voor deelname, hoeveel energie dat ook kost. Wel moeten we als krimpende vakgroep goed gaan kijken hoe we een en ander kunnen blijven organiseren. De inzet van stagiaires en oud-leerlingen zal steeds belangrijker gaan worden!  Het blijft een prachtig evenement om te doen. Dit jaar waren we ontzettend blij met de geweldige inzet van Julia Acda, Menno Allijn, Jordi Kortstra, Fabio Concudu, Eva Troostheide en Gwen Reuver!

Afscheid van eindexamen leerlingen

Zoals altijd deden voor hun laatste keer een aantal eindexamen leerlingen mee tijdens de voorronde en/of de eindfinale. Justin Biezen, Emma Mulder, Roel Oostra, Nynke van den Heuvel, Bente Bloodshoofd, Mandy Meun, Yvette Raaijen, Elisa Ekkelenkamp, Céline Buntin, Perla Sedoc, Denzell Vaneer, Gijs vd Maagdenburg, Joey Groenesteijn en Tessa van der Zijden. Wij danken hun voor de jaren lange inzet en zien een aantal hopelijk terug als stagiair of helpende trainer/coach bij een volgende editie van Olympic Moves.

Namens de begeleidende sectie LO,

Marc van den Heuvel

Coördinator Olympic Moves