Finaledag Mission Olympic 2013

Fantastische resultaten tijdens Mission Olympic 2013 leerlingen Oostvaarders College

Afgelopen vrijdag was het weer zover. Met drie bussen en een record aantal van 115 sporters vertrokken we naar het grootste sportevenement voor VO scholieren in Nederland. Met ruim 5000 deelnemers was het een mooie opening in het Olympisch stadion. Deze 11e Mission Olympic werd geopend met inzet van BN topsporters als Irene Wust, Epke Zonderland en Pieter van de Hoogenband. Wederom weer voor een mooie ouverture. Na afloop sloot Sharon Doorson deze heerlijke zonnige dag af met een spetterend mini concert in het Olympisch Stadion.
Basketbal, afscheid van een basketbal school generatie
Om 11.00 uur vertrokken alle sporters vanuit het Olympisch Stadion naar hun eigen sportlocatie. De basketballers speelden in de Apollo Hal met twee teams ( J1A1A klassenteam en M schoolteam) De jongens leerjaar 1 zonder één echte clubspeler hebben het prima gedaan. Met veel spelinzicht werd het de andere scholen met wel veel clubspelers behoorlijk moeilijk gemaakt. Uiteindelijk bereikte dit team de kleine finale en ging onvermoeibaar en strijdend ten onder. Een prima 4e plaats op dit grote podium. Het meisjes schoolteam deed het naar behoren en bereikte ook heel netjes de kleine finale. Ook zij werden vierde van Nederland. Wel is zo langzamerhand het punt gekomen dat een zeer goede basketbal “generatie” de school verlaat of al verlaten heeft. Helaas is er weinig opvolging in de onderbouw klassen en kan het zijn dat we als school een andere keuze gaan maken. We bedanken Yaira, Tessa, Allison en Iris voor hun vaak jarenlange inzet in deze!
Oud leerlingen Tatti, Gio en Melissa willen we langs deze weg bedanken voor de coaching en extra trainingen!
Meerkamp atletiek “rules”, tweede deelname en Nederlands Kampioen!
De bovenbouw schoolteams streden bij AAC in Amsterdam West een prachtige strijd. Met de aanwezigheid bij de jongens van echte atletiek toppers als Shaquille Bleecke en Nieno Schuur hadden we een mooie ploeg. Vier onderdelen werden afgewerkt door 9 teams van vijf atleten. Plaatseringen werden opgeteld. Op kogel was Shaquille als de nummer twee van Nederland op dit onderdeel ruimschoots de beste, toch werden de jongens pas 3e met het team. Daarna sprongen de jongens allemaal ruim over de 5 meter en wonnen ver. Ook de sprint en de 4 x 100 meter estafette werd een overwinning met in de overdrive de laatste wissel tussen Shaquille en Nieno. De andere drie atleten ( Tom van Leerdam, Bodee Schemkes en Dwayne van Rooyen) gingen prima mee en leverden als niet atleten geweldige prestaties. Uiteindelijk won het team drie van de vier onderdelen en werd dus terecht Nederlands Kampioen. Een geweldig resultaat.
Onderbouw meisjes in het Olympisch stadion met perfecte omstandigheden ook Nederlands Kampioen
In het Olympisch stadion streden de onderbouw teams. Uiteraard ook hier een grote strijd om de Nederlandse titel met 18 teams bij de meisjes. Op voorhand wisten we al dat we een sterk team hadden met Gwen Reuver, Nynke van den Heuvel, Marjolyne Niesing, Anouk van Woudenberg en Silke Linger. Op de dag zelf moet je het dan nog wel doen en alles moet kloppen. De start bij het verspringen was veelbelovend en hoewel er individueel door een enkele atleet uit een ander team verder werd gesprongen ( 4.90 en 5.01 meter!) zorgden de sterkte van ons team ervoor dat we met vier sprongen rond de 4.50 meter hier de eerste overwinning konden opeisen. Ons sterkste onderdeel was de 80m sprint en onder ideale omstandigheden klokten de elektronische tijdwaarneming zeer snelle tijden. Gwen Reuver liet de klok stilstaan op 10.44 wat tevens de snelste jaartijd in Nederland van dit atletiek seizoen zou zijn geweest. Zij was ruimschoots de snelste van het hele veld. Maar ook de andere dames liepen zeer sterk. Nynke (10.86), Marjolyne (11.01), Anouk(11.75) en Silke(11.96) brachten de tweede overwinning binnen. Op kogel was de meeste twijfel, er waren sterke atleten die de 2 kilo over de 11 meter konden stoten maar ook hier brachten de extra trainingen van Shaquille en de kracht van het totale team de school een topklassering. Met drie keer een 10 meter resultaat en twee keer een ruime 9 meter poging was het OVC weer aan de top van het klassement terug te vinden. De estafette opstelling op de 4 x 80 meter bracht als laatste onderdeel opnieuw succes. Vlak voor het eindconcert van Sharon Doorson kregen de atleten de welverdiende beker tijdens een leuk georganiseerde prijsuitreiking. Speciaal woord van dank aan begeleiders en trainers Sabine Schaapherder en Shaquille Bleecke voor de belangrijke voorbereidende trainingen.

Prestaties Cross van vorig jaar bijna niet te evenaren, record deelname met vijftien loopteams

Bij het lopen vertrokken onze atleten na de opening naar de sportlocatie “Amsterdamse Bos” voor de NK Veldloop. Aan dit onderdeel doen we al 11 jaar mee en we genieten bij andere scholen terecht de reputatie van zeer sterke school. Na onze geweldige prestaties van vorig jaar met een 2e plek overall en vijf podium plaatsen voor de teams met daarbij twee individuele Nederlandse titels wilden we uiteraard weer goed presteren. Helaas in de laatste week, als bijna vanouds, nog een aantal afzeggingen van sterke lopers binnen de teams.

In een opnieuw sterkere deelname in de breedte weer uitstekende prestaties

Opnieuw bleek dat de sterkte in de breedte steeds meer toeneemt. Er zijn nauwelijks scholen meer die zich met alle teams weten te plaatsen voor de finale. Sommige scholen komen maar met één of twee sterke teams met alleen maar atleten naar dit evenement. Onze school daarentegen blijft vasthouden aan een mix van sterke breedte sporters met hockeyers, voetballers of tennis spelers of gewoon erg sportieve leerlingen. Daarnaast hebben wij ook een aantal talenten van nationaal atletiek niveau.

 

Individuele toppers binnen de teams

In velden velden van soms meer dan 110 lopers zeer sterke  individuele prestaties van leerlingen die niet op atletiek zitten.  Bij meisjes 1 werd Channé Teiwes 4e ,  bij de  meisjes 3 Femke Mink 4e en Lucca van der Hoorn en Katje Sluijter 12e/13e. Bij de meisjes 456 Laura Bosma 12e . Bij de jongens 456 liepen Mats Kreek en Jasper Heinrich een zeer sterke wedstrijd en werden 11e en 18e. Allen indrukwekkende prestaties van leerlingen die niet op atletiek zitten.

 

Eénmaal Nederlands kampioen, een tweede en derde plek individueel

Onze trainers Jolan van Maaren en Tom de Leeuw wilden heel graag laten zien hoe je dan tot winst kon komen. Helaas is Jolan al een hele tijd niet fit en door blessures was de trainingsarbeid te laag geweest. Toch liep hij voor het team Jongens Bovenbouw een behoorlijke score (30e) maar als je twee keer op rij Nederlands Kampioen bent geworden valt dat natuurlijk wel tegen. Tom de Leeuw heeft sinds vorig jaar zijn voetbal schoenen opgeborgen en is sinds augustus keihard aan het trainen geslagen bij de de atletiek vereniging. In de voorgaande jaren kwam hij zonder deze trainingen al bij de top 10 en dit jaar was hij in een veld van ruim 100 lopers verreweg de sterkste. Opnieuw een Nederlandse titel voor een leerling van het OVC. In de volgende race J2 waren onze ogen gericht op  groot looptalent Justin Lam. Helaas loopt in deze jaarlaag nog één net zo groot talent rond en het was al snel duidelijk dat het tussen deze jongens zou gaan. Justin kwam nog heel kort op de Youri Keulen maar ging hem in een geweldige eindsprint net niet voorbij. Justin ging t.o.v. vorig jaar wel een plek omhoog en zit de nummer 1 letterlijk op de hielen. Ten slotte hoopte we dat Kelvin Baartwijk bij de jongens leerjaar 1 ook zijn grote klasse kon laten zien. Helaas is het vooral in dit startveld dat er te veel duw en trekwerk plaatsvindt rond de start en in de smalle bochten. Hoewel Kelvin gelukkig niet viel kostte hem dat veel extra kracht. Uiteindelijk wist hij in zijn eerste jaar heel mooi als derde te eindigen en dus op het podium.

Team prestaties en overall klassement

Het team jongens leerjaar 2 dat vorig jaar nog met overmacht Nederlands kampioen werd zakte helaas door het ijs en presteerden door verschillende oorzaken een stukje minder. Dan is er gelukkig altijd een fijne verrassing in een ander team. De meisjes leerjaar 1 werden met Channé Teiwes (4e), Nadinde de Leeuw(10e), Sarah Francissen(20e), Julia Acda(28e) en Julia Redeker en een geblesseerde Shiffra Witteveen prachtig kampioen van Nederland. Ook het team meisjes leerjaar 3 kwam dicht bij de titel en werd prachtig tweede.

In bijna alle klassementen deden we het weer goed tot uitstekend . Daar het Stedelijk Gymnasium Nijmegen geen teams bij leerjaar 1 had waren wij overall voor de eerste keer de beste school van Nederland. Dat de prijs (tijdelijk) is afgeschaft maakt niet zo veel uit. Een mooi moment om een nieuwe wisselbeker te introduceren.

Van de acht wedstrijden zaten we maar liefst zes keer bij de top 5 van de teams.

Alle uitslagen cross via www.uitslagen.nl Teamuitslagen via http://evenementen.uitslagen.nl/2013/missionolympic/

Voor de uitslagen van de OVC lopers en het scholen klassement zie de bijlages.

OVC Cross lopers MO finale 2013

Scholenklassement MO 2013

Volgend jaar

Volgend jaar is er natuurlijk weer een Mission Olympic finale. We hebben inmiddels aangegeven bij de KVLO om onze eigen OVC Cross opnieuw als voorronde Mission Olympic te laten opgaan. De tweede dinsdag na de herfstvakantie staat deze voorronde al weer op de agenda. Daarnaast gaat onze sectie LO weer bekijken welke onderdelen we volgend jaar gaan kiezen om aan deel te nemen.

Marc van den Heuvel

Coördinator Mission Olympic