NSRK 2014

Schoolrecord jongens bovenbouw twee keer verbroken door 4V BSM roeiers op de Bosbaan

Voor het negende jaar deden vrijdag 6 juni onze BSM scholieren leerjaar 4V mee aan de Nederlandse scholieren kampioenschappen roeien op de Olympische Bosbaan in Amsterdam.

In het kader van het handelingsdeel SOK voor BSM hebben onze 18 4V BSM leerlingen onder BSM lestijd zes weken lang geoefend bij roeivereniging Pampus.

Veel vaardigheden kunnen laten zien

De BSM-ers aan stuur, Jorden Makkinje en Rowanna vd Bosch, manoeuvreerde de boten keurig van het vlot via de opvaarbaan richting de start. Toch speelden de zenuwen met name in de 1e heat een rol. Daar lig je dan ineens op de Olympische roeibaan en moet je als BSM leerling met zes weken roei-ervaring proberen een goede prestatie neer te zetten. Samen werken, een grote fysieke inspanning en technisch proberen goed te roeien waren een aantal van deze vaardigheden.

Ploegsamenstelling en dames vier

Alle ploegen moesten twee keer een 500 meter varen, waarbij de eerste heat telde als kwalificatie voor de A, B of C finale. Ons dames team met Katja Sluijter, Danielle Barendrecht, Natasja en Eveline van de Bergh op slag, was als eerste aan de beurt. De eerste heat ging veel beter dan de generale een dag eerder en met een tijd van 2.29.84 presteerden de dames eigenlijk prima. Daarmee wisten ze zich te plaatsen voor de B finale later op de middag. De tweede heat ging iets minder, ook al doordat de wind “in de buik” wat was gaan liggen. Met 2.32.73 roeiden de dames naar een vierde plaats in deze B finale. Uiteindelijk werden ze 10e van de 16 deelnemende dames boten.

Onze drie jongens boten waren verschillend qua kunnen. Onze boot nummer 1 had met oefenen veel moeite gehad om een beetje synchroon te werken. Toch presteerden ze op de Bosbaan eigenlijk boven onze verwachting. Met tijden van 2.30 en met name 2.20.24 in de C finale waren Dave Moreau, Jarec Schouten, Nils Zwartepoorte en Tim Rebergen veel beter dan tijdens het oefenen. In de C finale had er meer ingezeten als de boot door twee slechte halen niet bijna was stil komen te liggen.

Aanval op schoolrecord glansrijk en podiumplaats net niet

Onze top boten OVC 3 en OVC 2 waren verschillend van opzet. Boot 2 met Rick Balfoort, Fabio Capuzzato, Ralph Wentel en Rik Kok roeiden twee keer technisch een zeer goede race. Met 2.09 en 2.07.11 in de B finale presteerden ze boven verwachting en werden daarmee heel knap elfde van Nederland. Dan ten slotte het vlaggenschip van het BSM school roeien. Vier sterke mannen met heel veel daadkracht moesten het gaan doen. Het schoolrecordwas in 2011 onder ideale omstandigheden ( windkracht vijf in de “buik”) gebracht van 2.14 naar 2.04.82. We dachten dat deze tijd voorlopig niet benaderd zou worden. Met Sander Tjassens Keizer, Aron vder Zwaag, Stijn Vierbergen en Nick Verkaik was er echter ongelofelijk veel kracht aanwezig. In de eerste heat werd er na een perfecte startgoed doorgeroeid. Naast winst in deze heat kwam er een onvoorstelbare tijd van 2.01.37 op de klokken. Een ruime verbetering van het schoolrecord! Daarnaast plaatste de jongens zich als vierde in de A finale met de beste school “vieren” uit Nederland. In de euforie bedachten de jongens dat een tijd onder de 2 minuten ook mogelijk moest zijn, net als een plek bij de eerste drie. De A finale ging geweldig van start en lange tijd lagen de jongens knap op een tweede plek. De tempo versnelling na 300 meter hadden onze “zes keer oefenen” bemanningen echter nog niet onder de knie en met een uiterste krachtinspanning wisten ze toch mooi op de vierde plaats te eindigen in 2.03.15. En dat betekende wel gewoon twee keer onder school record tijd! Deze vier is dus de nieuwe maatstaf!

Al met al een dag vol ervaring, waar het regelmatig gebeurt dat deelnemers tijdens hun studietijd kiezen voor de roeisport, mede door deze ervaring met de Bosbaan, en het ensemble er omheen. Speciale dank aan Nicole van der Land die als Wiskunde docent en oud BSM leerling onze schoolroeiers zes weken getraind en begeleid heeft.

Zie voor de foto’s deze link en voor uitslagen www.knrb.nl

 

Namens de BSM docenten: Jaap van ’t Hoff en Marc van den Heuvel